#JORNADA >>> La ciutat productiva a Inca

Inca organitza una jornada d’urbanisme per reflexionar sobre la reactivació del teixit productiu en la ciutat contemporània

L’Ajuntament d’Inca i el Departament de Territori del Consell de Mallorca han organitzat una jornada sobre arquitectura i urbanisme sota el títol de «Urbana 02. La ciutat productiva» que tindrà lloc el proper 29 de novembre al Museu del Calçat i de la Indústria d’Inca. La jornada, comissariada per Mariona Benedito i Tomeu Ramis, arquitectes i professors de l’ETSAV-UPC, comptarà amb la participació de Laia Grau, arquitecte urbanista i gerent d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona; Jesús Manuel González, doctor en Geografia i president del grup de Geografia urbana de l’Associació Espanyola de Geografia; i Albert Cuchí, doctor en Arquitectura, Energia i Medi Ambient i director de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (Universitat Politècnica de Catalunya). Les ponències estaran centrades en la pertinència de la reinserció o reactivació del teixit productiu en la ciutat contemporània i els reptes que s’han d’afrontar en escenaris futurs com els canvis demogràfics, la vulnerabilitat i desigualtat social, l’autosuficiència energètica i alimentaria i aquelles derivades del canvi climàtic.

La jornada “Urbana 02. La Ciutat productiva” té com a detonant les reflexions que els alumnes de segon curs de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès-UPC han concretat en les seves propostes amb la finalitat d’investigar com, des de l’arquitectura, es pot contribuir a la definició d’un model urbà que posi en relació el teixit productiu amb els recursos morfològics, energètics i socials que la mateixa ciutat contempla. Aquestes propostes estaran exposades al Museu del Calçat i de la Indústria d’Inca a partir del 27 de novembre.

Inca, ciutat de 32.137 habitants ubicada al centre del pla de Mallorca, connectada radialment amb les poblacions més importants de l’illa i envoltada de camps agrícoles, ha patit la conversió d’una economia vinculada al sector agrícola-ramader i al sector de la pell, cap a una ciutat dormitori depenent d’altres economies, com la turística d’Alcúdia o d’altres sectors a Palma. Avui, però, la forta presència d’infraestructures rodades està afavorint iniciatives vinculades al desenvolupament de serveis, especialment sanitaris, que depenen exclusivament d’aquestes i generen molt poca fricció amb el teixit social existent. Iniciatives que, en tot cas,es sumen a la discussió sobre un model urbà i econòmic que a Mallorca sempre passa per considerar la indústria turística com a única opció viable.