#CONFERÈNCIA >>> “La casa d’Ozu. Escenaris de la vida” a càrrec de Marta Peris

El proper dijous 22 d’agost a les 20 h, es durà a terme al Centre de Cultura de Porto Cristo la conferència titulada “LA CASA D’OZU. ESCENARIS DE VIDA“, a càrrec de Marta Peris Eugenio, a partir del seu llibre “La casa de Ozu”, editat per Shangrila Textos Aparte. La introducció serà feta per Fernando Lara. 

Cartell.jpg

LA CASA D’OZU és un viatge als escenaris filmats pel cineasta japonès Yasujiro Ozu en les seves pel·lícules de la dècada dels 50, no com a simples decorats per emmarcar les històries quotidianes que tant caracteritzen la seva filmografia, sinó com a escenaris plens de vida sobre els quals l’espectador és capaç de projectar la seva pròpia experiència.

Els plans construïts per Ozu ofereixen imatges que esdevenen naturals a l’ull de l’espectador, totalment coherents amb la quotidianitat que descriuen. Emperò alhora, la seva universalitat i abstracció fruit d’un procés d’estilització exhaustiu, les eleva a pura expressió poètica i, com tota imatge artística, s’instal·len directament en la consciència de l’espectador.

Així, els escenaris de Yasujiro Ozu no només sedueixen per la seva extraordinària bellesa, sinó que proporcionen a l’espectador l’oportunitat de transcendir la casa objecte a la casa verb: la màgica experiència d’habitar la imatge, sobretot en els seus cèlebres plans buits, despoblats de vida humana però on encara ressona amb força la seva presencia.

Part de l’enigma i la màgia d’aquest mestre del cinema de tots els temps, resideix en aquest transitar de l’espectador participatiu en ambdues direccions, capaç així d’aprofundir en la història narrada pel realitzador i en el món interior dels personatges, de manera que el protagonisme es reparteix i oscil·la entre la casa i els seus habitants. Llavors, la casa deixa de ser un simple escenari de fons per a cobrar un paper protagonista.

MARTA PERIS EUGENIO. Arquitecta i professora de Projectes a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona. Cofundadora de l’estudi d’arquitectura Peris+Toral, combina la seva labor professional amb la docent i acadèmica, desenvolupant una recerca continuada que es retroalimenta d’aquests tres àmbits i que té com a eix de reflexió el fet d’habitar. Tant la seva obra construïda com els seus escrits i conferències sobre habitatge han estat recollits en publicacions i mitjans especialitzats. En 2016 va presentar la seva tesi doctoral “La casa japonesa a través del cinema de Yasujiro Ozu”, fruit de la qual deriva aquest assaig.

FERNANDO LARA. Periodista i escriptor. Entre 1984 i 2004, va ser director de la Seminci de Valladolid. També ha estat delegat a Espanya de la Berlinale. Del 2005 al 2009, ha estat Director General de l’Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals (I.C.A.A.). Durant aquest temps, va elaborar l’encara vigent Llei del Cinema. Posseeix la distinció de Cavaller de l’Ordre de les Arts i les Lletres de França, atorgada en 2007, entre altres premis i reconeixements. En l’actualitat, és Assessor general d’ADICINE (Associació de Distribuïdors Cinematogràfics Independents).

Organitzen: Joves Arquitectes de Mallorca, Shangrila Textos Aparte, Dones De Llevant, 39 escalons i Departament Cultura de l’Ajuntament de Manacor.