#VISITA >>> Taller Sert amb Patrícia Juncosa

El proper dissabte 1 de juny, a les 11 h. del dematí, realitzarem una visita guiada al Taller Sert de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca amb Patricia Juncosa, arquitecta i conservadora de la col·lecció de la Fundació. Començarem amb una presentació del projecte de reinterpretació del Taller Sert, la projecció d’un audiovisual i una visita guiada a l’espai plantejada com un diàleg obert.

Ens trobarem a la mateixa porta de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca (Carrer de Saridakis, 29 – 07015 Palma), i més tard, com ja és costum, anirem a fer el vermut i a dinar a un bar dels voltants. Les places són limitades, i cal apuntar-se al següent formulari: https://forms.gle/kK8Q9SuhHMbDyKYs9. Recorda inscriure també als teus acompanyats. La llista es configurarà per estricte ordre d’inscripció.

Per a qualsevol dubte o pregunta, podeu escriure a jovesarquitectesmallorca@gmail.com.

Fotograma-12-12-2018-01-59-21

El Taller Sert: l’estudi de Miró

El dia 17 de desembre de 2018 es va reobrir al públic l’estudi de Joan Miró dissenyat per Josep Lluís Sert amb un espai renovat, nous continguts i un nou discurs. Aquesta trobada dels Joves Arquitectes de Mallorca començarà amb una presentació del projecte de reinterpretació del Taller Sert, la projecció de l’audiovisual i una visita guiada a l’espai plantejada com un diàleg obert.

Amb motiu de les obres de reparació de patologies de l’edifici i el consegüent buidatge, des del Departament de Col·leccions de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca es va decidir aprofitar aquesta circumstància excepcional per a desenvolupar dues línies de treball: l’inventari de les taques del paviment i la relectura de l’espai.

Es va realitzar una exhaustiva tasca d’investigació a partir de l’observació de material audiovisual i la recopilació de fotografies històriques del taller durant el temps que Miró va treballar-hi, especialment la dècada de màxima producció en els anys 70, per a fer una relectura del taller i replantejar la ubicació del mobiliari i els objectes, de manera que la recreació sigui fidel i comuniqui la presència de l’artista, fugint de tota artificialitat i respectant al màxim la seva manera de treballar i moure’s dins el mateix espai.

A més, i per a enriquir l’experiència, s’ha plantejat una nova manera d’entrar al taller i un nou recorregut de visita que fa una analogia amb la preparació gairebé ritual de Miró abans d’afrontar el procés creatiu. La intenció és preparar el visitant no només intel·lectualment sinó sobretot emocionalment abans de rebre l’impacte del gran espai de treball. Amb aquest objectiu es projecta un audiovisual titulat Je rêve d’un grand atelier produït per La Perifèrica, que permet entendre tant el desenvolupament del projecte arquitectònic a través del diàleg entre Sert i Miró, com la posterior intervenció de l’artista i el seu procés creatiu un cop que s’apropia de l’espai.

Amb aquest projecte i les diferents intervencions, s’ha volgut inaugurar no només un edifici renovat sinó sobretot uns continguts i un discurs potent i rigorós que transmeti l’esperit de l’espai i la presència de l’artista.

Patricia Juncosa

Patricia Juncosa Vecchierini és la Conservadora de la col·lecció de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca. Des de la seva incorporació al febrer de 2017 ha treballat en les exposicions Miró mai vist, celebrant el 25è aniversari de la inauguració de la Fundació; l’exposició itinerant Miró! Sogno e colore, que es va adaptar a l’Edifici Moneo com Miró, esperit salvatge i que ara viatja al Musée national des beaux-arts de Québec sota el nom Miró à Majorque. Un esprit libre; la nova guia de la Fundació, de pròxima publicació; i més recentment el projecte de renovació i reinterpretació del Taller Sert.

Juncosa és arquitecta per l’ETSAB i va escriure la seva tesi doctoral sobre la relació entre Miró i Sert i els espais per les arts que els connecten. Va continuar desenvolupant aquest tema a través de les col·laboracions amb la Fundació en l’exposició i catàleg «Miró-Sert. La construcció d’una amistat (2007)» i les publicacions «Miró i Sert, segons ells mateixos. Correspondència 1937-1980 (2009)» i «Josep Lluís Sert. Conversaciones y escritos. Lugares de encuentro para las artes (2011)». Després de més d’una dècada als Estats Units, treballant en comissariat d’exposicions i col·leccions al MoMA de Nova York, Patricia ha tornat a la seva primera passió i al lloc on tot va començar: el territori creatiu de Joan Miró a Mallorca. Se sent privilegiada de treballar en un lloc únic, supervisar la col·lecció d’obres produïdes als estudis de l’artista entre 1956 i 1983, i ajudar als visitants a descobrir el Miró més desconegut a través d’exposicions i publicacions.