#DEBAT >>> Nota de premsa

Ja es poden consultar tant la nota de premsa com les conclusions del debat que organitzàrem el passat divendres, 5 d’abril, entre els caps de llista a la la batlia de l’Ajuntament de Palma.

Fotografia: Agustí Cortés.


 

JOVES ARQUITECTES DE MALLORCA REUNEIXEN ALS CAPS DE LLISTA DE L’AJUNTAMENT DE PALMA EN UN DEBAT POLÍTIC

  • Èxit d’assistència en la sala d’actes del centre Flassaders.
  • Tots els grups polítics participants es comprometen a la modificació del PERI de Son Busquets i a lluitar per la titularitat pública del sòl.

Palma, dissabte, 6 d’abril de 2019. El passat divendres 5 d’abril, es va dur a terme un debat polític sobre model de ciutat i urbanisme al Centre Flassaders de Palma organitzat per l’agrupació de Joves Arquitectes de Mallorca, on es comptà amb la participació dels caps de llista a la batlia de l’Ajuntament de Palma: Antoni Noguera, de MÉS per Palma; José Hila, del PSIB; Alberto Jarabo, de Podem; Josep Melià, del Pi; Fulgencio Coll, de VOX; i Laura Dorado, de Crida per Palma. Tant el Partit Popular com Ciudadanos declinaren participar en l’esdeveniment. Ciudadanos encara no ha fet públic el cap de llista i el PP va excusar la seva presència dos dies abans.

L’assistència de públic fou massiva i la sala on es desenvolupà col·loqui, amb un aforament màxim de 120 persones, quedà petita abans de l’hora d’inici. El debat, moderat per Lluis Gené, representant de l’agrupació Joves Arquitectes de Mallorca (JAM), s’allargà durant dues hores i mitja i s’estructurà en tres blocs: mobilitat i urbanisme; habitatge i patrimoni; i torn de preguntes del públic assistent.

Pel que fa al primer bloc, tots els partits polítics estigueren d’acord en la necessitat de millorar la mobilitat de la ciutat, augmentar la inversió en transport públic, la xarxa de carrils bici i l’eliminació del cotxe del centre. Per a Laura Dorado, la reconversió a zona de vianants de tota l’àrea intra-avingudes i la creació de nous eixos cívics a tots els barris de Palma és una prioritat, a més d’instaurar un peatge de congestió per accedir a la ciutat en cotxe que s’invertirà per garantir el transport públic gratuït i aparcaments dissuasius perifèrics i busos llançadera gratuïts cap al centre, així com la progressiva modernització de la flota actual mitjançant microbusos elèctrics. José Hila coincidí en la necessitat d’incrementar la flota d’autobusos, dels aparcaments dissuasius perifèrics amb llançaderes, la creació de nous eixos cívics als barris i apostà pel tramvia i l’ampliació del metro fins al Parc Bit i l’Hospital de Son Espases. Al seu torn, Alberto Jarabo també coincidí en els aparcaments dissuasius perifèrics i una xarxa d’eixos cívics connectats entre sí per millorar la comunicació entre barris, i advocà per augmentar eficiència el servei de bus i reduir espai al cotxe privat per guanyar espai pel vianant i els espais públics per poder gaudir d’una ciutat més inclusiva. Per la seva banda, Antoni Noguera també defensà l’increment de la flota d’autobusos i el trambús com a alternativa econòmica del tramvia, reivindicà una Palma més verda i oferí un pacte per la bicicleta amb tots els partits per tal que tots els carrers de ciutat puguin tenir espai per les bicicletes, a més de la construcció d’aparcaments dissuasius i tres nous eixos cívics: Parc de les Vies, Pere Garau-Nuredduna, i Blanquerna fins Parc Bit i inici de la GR, la ruta de la pedra en sec de la Tramuntana. Josep Melià, d’El Pi, no discrepà dels seus companys de taula, apostant pel transport públic, tramvia i ampliació del metro, i construcció dels eixos cívics; però també defensà la construcció tant d’aparcaments als afores com als barris, criticant la construcció de carrils bici sense consens. Finalment, Fulgencio Coll es mostrà més escèptic i prioritzà la renovació de paviments i voreres front grans projectes de mobilitat pública. També apostà per la construcció de nous aparcament soterrats al centre i potenciar les actuacions público-privades.

En relació a habitatge i patrimoni hi hagué més discrepàncies. Vox derogaria la regulació del lloguer turístic a tot Palma. El Pi també es mostrà partidari de permetre el lloguer vacacional a tota la Ciutat. Les propostes de Podem i Més per Palma foren bastant semblants, i destacà la limitació dels preus de lloguer en zones d’emergència habitacional, augmentar i estendre la regulació dels lloguers turístics, així com destinar un percentatge de les noves construccions d’habitatge a lloguer públic. El PSIB, per la seva banda, coincidí en la regulació d’habitatge turístic i situà el punt fort en la construcció de nous habitatges de lloguer públics a preus accessibles, la rehabilitació a barris vulnerables i potenciar tant les ajudes com l’oficina antidesnonaments. Per acabar aquest bloc, Crida per Palma defensà l’expropiació d’habitatges buits als grans tenidors, la limitació dels preus de compra i lloguer, la prohibició total del lloguer turístic, i seguir amb la construcció de nous habitatges En el moment d’interpel·lar-se, destacaren les afirmacions de Josep Melià, que defensà el canvi d’ús en planta baixa de comerç a habitatge; les de Fulgencio Coll, amb “el problema de l’habitatge el solucionarà el mercat, que es regula sol”; o les de Laura Dorado, quan demanà als responsables actuals si el projecte de l’antiga de presó de Palma seria com el de l’edifici de GESA o com el monòlit de sa Feixina, encara dempeus.

Finalment, en el torn obert de preguntes del públic assistent, tots els partits assistents confirmaren la intenció d’executar el Parc de les Vies i la pacificació del trànsit i creació de nous eixos cívics. A més, es comprometeren a no paralitzar les construccions d’habitatges públics ja començats o en licitació i a defensar la titularitat pública dels terrenys de l’antic quarter de Son Busquets. Després del moviment social que ha generat el procés de participació ciutadana promogut per la JAM, tots els partits polítics assistents es comprometeren a lluitar per la compra pública del sòl de Son Busquets al ‘Ministerio de Defensa’ i a modificar el PERI de Son Busquets per tal de garantir la conservació de les naus existents i la preservació del mateix nombre d’habitatge social prevists. A més, els grups PSIB, Podem, Més, el Pi i Crida per Palma es mostraren a favor d’impulsar l’habitatge públic de lloguer a Son Busquests. Per contra, VOX es mostrà partidari de la promoció d’habitatge privat destinat a la venda. Des de la JAM lamenten l’absència del PP i Ciudadanos que ha impedit conèixer la seva postura davant la promoció d’habitatge públic de lloguer i esperen que abans de les eleccions manifestin la seva política.

El debat, titulat “la Palma que ve”, va ser retransmès en streaming i estarà a disposició dels ciutadans a la pàgina web de l’agrupació.


2 thoughts on “#DEBAT >>> Nota de premsa

Els comentaris estan tancats.