El passat dilluns 26 de febrer, una representació dels Joves Arquitectes de Mallorca es va reunir amb el Regidor de Mobilitat de l’Ajuntament de Palma, Joan Ferrer Ripoll, i la Directora General de Mobilitat, Josa Arola.
Des de la nostra part, vam expressar-los la nostra preocupació sobre temes d’actualitat que afecten la mobilitat de Ciutat, entre els que destacaren:
- L’enllaç de la via connectora i els accessos al Coll d’en Rabassa.
- L’escassa construcció de carrils bici durant aquesta legislatura.
- La problemàtica del aparcament per a bicicletes a Ciutat.
- La transformació a zona per a vianants de l’eix Pere Garau.
- L’escassa operativitat de les línies de la EMT i les seves freqüències.
Per la seva banda, tant el Regidor com la responsable tècnica del departament, ens donaren les pertinents explicacions i el seu punt de vista i els detalls que poden escapar-se als ciutadans.
Els objectius de la Regidoria per aquest any són la urbanització del carrer Velázquez, ara per ara ja convertit en zona per a vianants; la construcció del carril bici entre la carretera de Valldemossa i el cementeri, a través del carrer Guillem Forteza i carrer Urugai; la transformació a Zona 30 dels barris del Rafal i el Vivero; així com l’itinerari ciclista del carrer de Binianar i el Camí Salard.
Pel que fa a Pere Garau, quedà clar que no es realitzarà durant aquesta legislatura, tot i ser un acord de l’Equip de Govern, per la mancança de tècnics per realitzar els estudis pertinents. De la mateixa manera, a finals de legislatura, 100 dels 180 autobusos que conformen la flota de l’EMT, molts d’ells amb més de 18 anys de vida i de gasoil, seran substituïts per busos de gas natural. La idea, un cop acabada la renovació de la flota, serà incorporar nous treballadors i augmentar les freqüències i crear i modificar línies per crear una xarxa de transport públic de qualitat, que mereixem tots els habitants de Palma i part forana. No obstant, això darrer és una previsió de futur que no veurem a curt termini.
Vam felicitar el Regidor, com no pot ser d’altra manera, pels encerts duts a terme: la gratuïtat dels busos fins als 14 anys, la creació del servei de bus nit, i la integració del transport públic de tota l’illa en el sistema tarifari, entre d’altres. No obstant, falten passes potents que marquin una política clara del Pacte de Cort cap a la mobilitat sostenible i efectiva.
El que quedà clar del nostre posicionament, és que cal una política ferma i contundent en favor d’incentivar el transport públic, l’ús de la bicicleta i el caminar, donades les curtes distàncies i l’orografia de Palma. El ciutadà s’ha d’oblidar del transport privat pels desplaçaments dins l’urbs, i això només s’aconseguirà creant una cultura sostenible a base de desestimular l’hàbit del cotxe, que actualment brilla per la seva absència.
You must be logged in to post a comment.