#CONVOCATÒRIA >>> 8a trobada JAM

Estimats companys i companyes, aquest dijous 27 d’abril farem la 8a trobada de la JAM, a les 19:30h a La Tertúlia cafè teatre (carrer d’Ausiàs March, 19 – Palma). 
L’ordre del dia es basarà en discutir el document que definirà l’agrupació.

MANIFEST

Un cop acabats els estudis d’arquitectura, que forçosament hem de cursar fora de l’illa, els i les joves recent titulats que decidim tornar a casa, més de sis anys després d’haver teixit la nostra vida a Barcelona, Madrid, València o altres ciutats de la Península, ens trobam que ens falta xarxa i que tenim moltes dificultats i molts dubtes si volem començar a fer feina pel nostre compte.

Per a què serveix la col·legiació? Com es fa una memòria? Em faig autònom de la Seguretat Social o de la Germandat d’Arquitectes? Quines assegurances existeixen? Són algunes de les moltíssimes preguntes que ens plantejam i que tanmateix no tenim ningú proper que ens pugui donar un cop de mà.

Per això, fruit d’aquesta necessitat i aquestes mancances, el setembre de 2016 va néixer la JAM, Joves Arquitectes de Mallorca, per conèixer-nos, per fer xarxa, per parlar de la nostra professió i posar en comú problemàtiques, preocupacions o inquietuds.

Les trobades s’han anat realitzant, convocades gràcies a les xarxes socials, un cop al mes, on, en un ambient distès, una trentena de persones de mitjana hem anat debatent quins havien de ser els nostres objectius com associació. D’una banda volem potenciar les activitats culturals i formatives relacionades amb el nostre ofici. Fins ara hem organitzat una visita a una casa dels SMS arquitectes i cada sessió algú presenta algun projecte o experiència pròpia que tengui ganes de compartir amb la resta de grup però també volem conèixer la nostra tradició constructiva per saber d’on venim, que s’ha fet i que es fa ja que perquè fórem, som, i perquè som, serem.

D’altra banda també volem assenyalar les mancances que tenim, les problemàtiques amb les que ens trobam i per això també volem aportar solucions. D’una enquesta que vàrem realitzar entre els nostres simpatitzants, arribam a la conclusió que tot i que la majoria podem fer feina en alguna cosa relacionada amb l’arquitectura, les condicions laborals amb les que ens trobam són molt precàries, sovint com a falsos autònoms o fins i tot en negre i que no ens permeten arribar ni a mileuristes ni a tenir una mínima estabilitat tot i tenir una bona preparació.

Des del COAIB, tampoc se’ns acaba d’ajudar. Les elevades tarifes de col·legiació, les més altes de l’Estat Espanyol fan poc atractiu l’accés dels joves al col·legi professional fins que és imprescindible. Per això trobam a faltar una tarifa especial per primera col·legiació sense tenir en compte els anys que faci que un hagi acabat els estudis ja que poden ser molts els motius que duguin a col·legiar-se abans o després i entenem que és quan es dóna el pas que s’hauria de comptar amb més suport.

A més a més, com a arquitectes, com a joves i com a persones amb esperit crític, ens interessen i volem dir la nostra sobre temes d’arquitectura, urbanisme, model de ciutat i protecció del territori que ens preocupen i ens afecten al nostre dia a dia com l’anomenat procés de gentrificació que aliena i elititza les nostres ciutats, els nostres pobles i els nostres barris, els hi fa perdre la seva identitat, el teixit comercial tradicional i expulsa els veïnats de tota la vida substituint-los per hotels boutique, comerços de souvenirs i apartaments turístics i que ens dificulta encara més l’accés a l’habitatge digne i a un lloguer conforme els nostres ingressos.

Tots nosaltres som l’urbanisme de la nostra pròpia vida en comú i entenem que la nostra illa és de totes les persones i no només de qui la visita uns dies.

I per tot això hem decidit ajuntar-nos.

Joves Arquitectes de Mallorca, Palma, 14 de abril del 2017.


GUIÓ

 1. COAIB
  1. Col·legiacó
  2. Tarifes
  3. Serveis
 2. CONDICIONS LABORALS
  1. Anàlisi enquestes
  2. Perfils professionals
  3. Seguretat Social / Germandat
  4. Assegurances
 3. ACTIVITATS JAM
  1. Visites
  2. Xerrades
  3. Cursos de formació
 4. POSICIONAMENT CRÍTIC
  1. Urbanisme
  2. Gentrificació
  3. Habitatge

 

Vos esperam a tots!